Brazilija je očitno vse bolj popularna destinacija za popotnike. Ker dobim zelo veliko mejlov v zvezi z mojim potovanjem po tej čudoviti državi, sem se odločila, da napišem še en kratek post z vašimi najpogostejšimi vprašanji, ki vam bodo mogoče v pomoč pri načrtovanju poti.
Je za slapove dobro vzeti voden ogled? Koliko dni si vzeti za ogled? Kateri hotel priporočaš?Kako iz Foz do Iguacu do Pantanala? Je obvezno cepljenje? Kako je z vlago in deževjem?
Pri slapovih vam ni potrebno vzeti vodenega ogleda.  S taksijem se odpraviš do vhoda, tam kupiš karto in je potem znotraj parka organiziran avtobusni prevoz – kot v kakšnem boljše urejenem ameriškem narodnem parku. Poti so lepo označene, na vhodu dobite tudi zemljevid. Pol dneva je dovolj za brazilsko stran, če si želite ogledati še argentinsko je bolje imeti še dodaten dan…tja pa se pride ravno tako s taksijem, avtobusom,… V hotelu/hostlu omenite, da bi si ogledali argentinsko stran slapov in vam bodo verjetno takoj uredili prevoz.
Hotel, kjer sva bivala je: Pousada Sonho Meu. Solidno, a nisva imela veliko izbire, saj je bilo vse drugo že zasedeno. Je bilo pa čisto :).
Iz Foz do Iguacu je možno priti do Campo Grande-ja z avtobusom (mislim da je vožnje okrog 12 ur – ampak so busi izredno udobni in jaz sem celotno nočno vožnjo udobno prespala). Cene avtobusnih kart sicer niso dosti cenejše od notranjega leta, vendar imate tako pokrito še eno noč, ko ni potrebno plačati hotela/hostla. Campo Grande je ena izmed izhodiščnih točk za obisk Pantanala.
Cepljenje za mrzlico  je zaželjeno (ne vem ali je obvezno, saj ko sem sama iskala odgovor na to, mi ni znal povedati nihče nič točno določenega, tako da sva se midva pač cepila/cepivo drži 10 let). Drugih tablet nisva jemala. Sva se pa cepila zaradi obiska Iguacu slapov in Pantanala, drugače se ne bi. Midva sva bila tam oktobra in naj bi se že začela deževna doba, ampak je bilo kar sušno in o dežju ni bilo ne duha ne sluha…vroče za znoret:), komarjev pa niti ni bilo veliko.

rio de janeiro 375

Slapovi Foz do Iguazu 1333

Foz do Iguacu

več: https://www.natasamedvesek.com/najina-brazilija-foz-do-iguacu.html

Pantanal&Bonito

Več: https://www.natasamedvesek.com/najina-brazilija-pantanalbonito-2.html


Kako je na ranču Santa Clara? Se splača v Bonito? Kje prenočiti?

Če želite Pantanal resnično doživeti, če imate denar in si želite pravo avanturo, potem je najboljše, da si poiščete vodiča, ki vas bo (z manjšo skupno) peljal na treking po Pantanalu in boste spali v šotoru vsak dan na drugem kraju …tako boste pač Pantanal resnično doživeli in verjetno videli ogromno. Je pa zelo drago. Dobra alternativa so ranči.
Sama sem bila na  ranču Santa Clara, kjer imaš občutek, da si Pantanal le okusil:)…sicer so na samem ranču prijazni, res je ena izmed cenejših variant, saj imaš tam v okviru vseh izletov potem tudi zajtrk/kosilo/večerjo, kar pride prav glede na to , da si sredi ničesar in ne moreš ravno v trgovino + organiziran prevoz iz Campo Grandeja do ranča (dobrih 7-8 ur, kar je kar naporno po 12 urni vožnji iz Foz do Iguaco do Campo Grandeja). Najprej s kombijem, nekje na pol poti te pridejo iskat ljudje iz ranča (kjer se začne makadam)  z nekim safari tovornjakom. Takrat so ponudili tudi  možnost brezplačne nočitve v hostlu Santa Clara v Campo Grande (za tisti dan, ko prispeš v Campo Grande in za dan ko prideš iz ranča nazaj v Campo Grande)…

Na samem ranču smo potem videli kar dosti živali, lovili piranje, ki smo jih dobili potem tudi za večerjo, …  res je majhen radius gibanja okrog ranča, saj se zvečer vračaš tja spati, kar naju je najbolj motilo (kot tudi ostale na ranču), ampak tako je pač za to ceno – vidiš sigurno kajmane, kapibare, ogromno ptic, mi smo tudi nekaj opic, mravljinčarja (odvisno od sreče:) …za nek kratek vpogled v to divjo pokrajno je ok, ampak če želite videti še kaj več (anakondo, jaguarja ,..) potem ne priporočam Santa Clare.
Je pa na ranču tudi bazen, neka mini gostilnica, kjer si lahko kupiš kakšen sok in pivo (to ni všteto v ceno ranča)… naokrog pa daleč nič/le narava!

V Pantanalu pa so nama priporočili tale hostel za Bonito: http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Catarino-s-Guest-House/Bonitopos=1

V Bonitu se najbolj splača obiskati Rio da Prata. Čudovita izkušnja:).
http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g303349-d1936985-Reviews-Rio_da_Prata-Bonito_State_of_Mato_Grosso_do_Sul.html

pantanal1 026foz1 172

Rio de Janeiro

Več: https://www.natasamedvesek.com/najina-brazilija-rio-de-janeiro.html

Ali je Rio zelo nevaren? Kje prenočiti? Je varno s seboj vzeti ‘ta boljši’ fotoaparat? Kaj svetuješ glede varnosti? Ali sta šla s kakšno agencijo po vseh teh znamenitostih ali v lastni režiji?  

Glede Ria sva imela kar probleme, saj sva se prepozno spravila rezervirati  hotel/hostel in tako je bilo zadnjih 14 dni pred odhodom vse zasedeno (na Ipanemi in v Lebonu, kjer naj bi bilo najbolj varno). Zaradi tega sva bila potem kar malo nervozna, ker ni bilo ni več prostih primernih prenočišč (razen seveda takšna za 500 EUR na noč)…tako da sva potem pač začela gledati za hotele na Copacabani, ki je blizu Ipaneme, ampak ni več tako varno in  preko Agode našla nek dokaj poceni hotel. Priporočam, da si že dosti prej rezervirate prenočišče na Ipanemi in ste potem lahko brez skrbi. Če bi imeli še prosto, bi si po priporočilu kolegice, takrat izbrala tale hostel (s svojo sobo): Bonita Ipanema. Ali pa na Leblonu (zraven Ipaneme) : Leblon Spot Design Hostel.
Sicer se nama Brazilija nasploh ni zdela nevarna, le v Riu je na trenutke takšen občutek, ko veš, da ni ravno varno nositi fotoaparata okoli vratu … tudi mene je  najbolj skrbelo kako in kaj s fotoaparatom, ampak si nisem predstavljala, da bi šla na pot brez, ker je potem to zame, kot da skoraj ne bi bila:)…V Riu ga ni treba ravno nositi v rokah… sama sem ga nosila (po napotkih iz raznih forumov) kar v navadni vrečki iz trgovine…sicer ga je potrebno še bolj paziti, da ga ne poškoduješ, ampak ga oviješ kar v kakšno majico… to velja predvsem za Rio. Midva nisva imela problemov, čeprav si nekako kar prestrašen, po vsem kar slišiš in prebereš… Sama sem bila nekaj dni pred odhodom ravno zaradi tega malo skeptična kam se podajam-nikjer ni bilo nič  pozitivnega o Riu:). Samo o tem kako je nevarno itd. No, pa kako je lepo tudi, ampak tisto te takrat ne zanima preveč.
Najbolj pomembno glede varnosti je po mnenju to, da ne ne izstopaš preveč z dizajnerskimi oblekami, bleščečim nakitom in kot sem že omenila, s fotoaparatom obešenim okoli vratu. Sama verjetno prve dni sem že s svojo zelo belo barvo kože:). Na plažo se nese s seboj le brisača in nič drugega, saj  si tam najlažja tarča, saj ko uživaš v vodi, oni to pridno izkoristijo…
Ponoči se ne sprehaja naokoli po osamljenih ulicah, za Rio celo velja, da ponoči nasploh ni varno hoditi naokoli, predvsem pa se moraš izogibati plaž (zvečer se plaže čisto izpraznijo)…Nevarni so tudi avtobusi, predvsem ponoči, saj jih menda tolpe ustavljajo v tunelih…paziti je treba tudi,  da se ponesreči ne zaide v kakšno favelo, ker jih je res ogromno in včasih sploh ne veš in se že sprehajaš po faveli…predvsem sem pa je važno, da če že pride do česa, je najbolje da svoje stvari lepo predaš.
Je pa tako, da naju so najbolj svarili pred Riom in sva se zato drugje počutila kar varna, ampak sva na koncu v mestecu Paraty izvedela od lastnika lokala, da so nekoga oropali na nekem mostu (ki vodi do mesta), kamor sva bila namenjena tudi sama in verjetno sva imela kar srečo, da se ni to zgodilo nama…

Ogledala sva si vse v lastni režiji, ampak verjetno lahko vidiš še veliko več, če si vzameš kakšen paket z agencijo, ki ponujajo oglede mesta…Sama sicer mesta najraje raziskujem kar v lastni režiji, da se lahko v miru ustavim na kavi, tržnici, v knjigarnah, trgovinah… ampak v tem primeru se mi zdi, da je agencija bolj varna odločitev, saj si verjetno bolj sproščen …
Je pa ravno ta svarjenje krivo, da se potem tam ne prepustiš utripu mesta in uživaš…ko sva imela na koncu potovanja spet nekaj dni časa v Riu, sva bila veliko manj prestrašena kot na začetku, ko sva prispela in takrat nama je mesto res priraslo k srcu.
Je pa Rio zelo drago mesto in se ni preveč za zanašati na dejstvo, da je to Južna Amerika. Cene so bile v času mojega obiska celo višje kot pri nas. Hrana ni ravno poceni, je pa seveda odvisno od tega kje in kaj ješ. Je pa hrana izredno dobra :).
Drugje (izven Ria) so cene  nižje, ampak je Brazilija  znana po tem, da je med dražjimi državami v Latinski Ameriki.

rio de janeiro_ 1320

Ilha Grande&Paraty

Več:
https://www.natasamedvesek.com/najina-brazilija-ilha-grande.html
https://www.natasamedvesek.com/najina-brazilija-paraty.html

Kje prenočiti? Kako iz Paratya v Ilha Grande?

Iz Paratya  do Ilha Grande-ja  so organizirani kombi prevozi. Potem moraš pač še na trajekt. Urnike teh prevozov najdete na internetu, in mislim da je najbolj enostavno, če vzameš kombi prevoz kombiniran s trajektom.
V Paratyu je veliko prenočišč. Tukaj sva bila, v takrat res poceni hotelu, rezerviranem preko Agode, pa vseeno daleč najboljšem na poti po Braziliji:  Eliconial Paraty Pousada. Priporočam!

Glede prenočišč na otoku Ilha Grande pa vam iz prve roke bolj težko svetujem, ker takrat ko sva bila midva, je bil otok čisto zaseden (se splača rezervirati vnaprej) in nama je ostalo zelo malo možnosti, tako da sva imela sobo v nekem, ne prav simpatičnem hotelu, kjer so nama občasno delali družbo tudi ščurki. Je bila pa edina prosta in poceni možnost. Ampak ne priporočam. Če boste pravi čas rezervirali, pa imate kar nekaj možnosti najti res super nastanitev v eni izmed hišk v pristanišču. Sama bi si mogoče izbrala kaj takšnega: http://goo.gl/Mf7pfh ali pa kaj takšnega: http://www.aquariohostel.com/novo2/en/ oz. http://www.atlanticajunglelodge.com.br/.

ilha grande 3 176

Upam, da sem uspela odgovoriti na vsa vaša vprašanja:). Pa lepo in varno potovanje želim vsem, ki se odpravljate na pot!