Verjetno  bo najbolj primerno, da nadaljujem kar s kategorijo Potepanje in zaključim z najinim potovanjem po Braziliji, saj so za mano že nove dogodivščine in še čisto sveži spomini s potepanja po ZDA. Ja, nekaj spominov ujetih za vedno. Obožujem življenje na poti, ko je fotoaparat vedno pri roki in ko se čisto prepustiš trenutku. Kar nekaj časa me ni bilo in v vsej naglici in hitrem odhodu, niti nisem imela časa svojo odsotnost sporočiti tudi na blogu, je pa to poglavitni razlog v pomanjkanju novih objav:). Ilha Grande je kot nekakšen posladek, prišel na vrsto, proti koncu najine poti po Braziliji. Iz obalnega mesteca Paraty sva bila namenjena nazaj v Rio de Janeiro, vmes pa sva imela še nekaj dodatnih dni, ki sva jih nameravala preživeti na plaži. Tako je bil rajski otoček Ilha Grande kot nalašč za naju. Na otok vozijo ladjice in ko se po slabih dveh urah vožnje izkrcaš na pomolu, kar ne moreš verjeti, da si le nekaj dobrih 150 kilometrov oddaljen od živahnih ulic Ria.

+ še kratek video klip:)

Ilha Grande 116Ilha Grande 301ilha grande dan2 079Hriboviti tropski otok te takoj očara s svojo neokrnjeno lepoto. Nikjer nobenih ogromnih hotelskih kompleksov, le morje in tropski gozd do kamor seže pogled. Najbolj pa sem se veselila, naravnost iz razglednic vzetih, peščenih plaž. Na otoku ni večjih mest, le manjša naselja. Največje med njimi je pristaniško naselje Vila do Abraão, kjer se tudi največ dogaja in je nekakšen center otoka. Barčki na plaži, restavracije, trgovine, pousade (apartmaji) ter nekaj turističnih agencij, ki nudijo vse vrste izletov z ladjicami. Na otoku ni bank in bankomatov, zato je dobro imeti nekaj denarja s seboj. Motil vas ne bo tudi prometni hrup, saj so na otoku avtomobili in motorji prepovedani. Zanimivo, kajne? Kakšna spokojnost prevladuje v tem raju, pa si verjetno lahko kar predstavljate…

Ilha Grande je naravni rezervat, kar pomeni da je zaščiteno območje. Verjetno je to tudi eden izmed razlogov, da se je ta brazilski biser tako dolgo ohranil v vsej svoji lepoti. Otok je možno raziskati peš in obljublja rajske trekinge, na katerih ti družbo delajo nagajive opice. Problem je le v tem, da so v tej bujni vegetaciji, poti bolj slabo označene in se lahko v džungli kar hitro izgubiš. No, jaz se tukaj vsekakor nisem imela namena izgubiti, saj je otok znan tudi po strupenih kačah. Dokler sem o tem le brala, je bilo še ok. Pač upaš, da ne boš ravno ti tisti, ki bi se spotaknil ob kakšno :). Ko pa mi je tretji dan že tako zaraščeno pot prekrižala res dolga ogromna črno rumena kača, je bilo najinih trekingov konec:). Otok sva tako naprej raziskovala kar z taxi-barčico, ki te odpelje do plaže, ki si si jo izbral za tisti dan, džunglo pa sem prepustila kar kačam.

ilha grande dan2 475ilha grande dan2 476ilha grande dan2 277ilha grande dan2 292ilha grande dan2 516Ilha Grande pa skriva še veliko več kot le lepo zunanjost. Očara te tudi z neverjetnim pisanim podvodnim svetom.Najbolj se mi je v spomin vtisnila velika morska želva, ki se ni pustila motiti, ko sva plavala z njo in je še naprej veselo malicala. Res poseben dogodek. Ko smo kasneje z ladjice opazili še delfine, ki so igrivo skakali iz vode, je bila sreča že popolna. Kakšen raj na zemlji!

Na otoku je kar nekaj čudovitih plaž, a najbolj znana med njimi je Lopes Mendes, ki velja za eno izmed najlepših brazilskih plaž. Je nekoliko težje dostopna, saj vas poleg vožnje s taxi-ladjico, ki vas iz Vile do Abraão pripelje le do Manges plaže, vseeno čaka še pot čez hrib do končnega cilja. A je vredno. Kristalno čisto morje obliva kilometre finega peska, za senco pa vam služi nekaj palm. To je to. Če si v mislih predstavljate še kako v rokah držite pisani osvežilni koktajl, potem vas moram razočarati, saj v bližini ni ničesar. Ja, to pomeni, da tudi barčkov ni:). Le plaža iz vaših sanj!

ilha grande 3 125ilha grande 3 098ilha grande 3 071ilha grande dan2 1761ilha grande dan2 1632 ilha grande dan2 309ilha grande dan2 401ilha grande dan2 462ilha grande dan2 436ilha grande dan2 445ilha grande 3 166ilha grande 3 176ilha grande 3 013Brazilija mi bo za vedno ostala v spominu kot super popotniška destinacija, kamor se bom vedno želela vrniti. Po še več pristnih izkušenj!