+ znamenita Astrud Gilberto&Stan Getz – The Girl from Ipanema

Oktobra lansko leto sva se z Robijem potepala po Braziliji. Sama sem že dolgo sanjarila o Latinski Ameriki, ampak sem vedla, da če bom že obiskala katero izmed držav, to sigurno ne bo Brazilija, saj je predraga – kar se je seveda na koncu izkazalo za popolnoma resnično. Sigurno je ena izmed najdražjih držav južne Amerike. Ampak če dobiš možnost kupiti letalsko karto za 300 EUR (na osebo), si pač rečeš, da to je pa res poceni in čisto preveč kul, da ne bi izkoristil priložnosti.

In sva jo. Super odločitev, saj je Brazilija sanjska destinacija. Sicer je res draga, a če nisi preveč izbirčen in ti hoteli s 5-imi zvezdicami ne pomenijo veliko, še nekako gre. Cene so resnično navite v Riu in v bolj turističnih predelih. Najdražje na tem potovanju so naju prišla ravno prenočišča v Riu. Pogrešala sem možnost prenočevanja pri domačinih, ki sva ga koristila na Kubi, kar je odlična priložnost za spoznavanje novih prijateljev, pa še domačini nekaj zaslužijo, kar je zame velik plus. Te možnosti v Braziliji nisva zasledila.

Največji problem je, ker je Rio na slabem glasu glede varnosti in je priporočljivo poiskati prenočišče na znameniti Ipanemi ali Leblonu, saj naj bi bilo tam dokaj varno. No, varno za brazilske razmere:). Seveda so na Ipanemi že cene hostlov tako visoke, da se hitro začneš ozirati po drugih možnostih. Tako da sva na koncu pristala na Copacabani – malo manj varni različici Ipaneme. Kot sem že omenila, je varnost velik brazilski problem, kar je poleg cen, zame še edina slabost Brazilije. Pred odhodom je dobro, če prebereš čim manj vodičev :), saj te tam dobro prestrašijo, kaj vse se ti lahko v Braziliji zgodi in kako boš imel veliko srečo, če boš živ prispel domov. Zaradi teh svaril, prvih nekaj dni na smrt prestrašen hodiš naokoli, še posebej ko vidiš na gore barakarskih naselij (favel) po okoliških hribčkih in veš, da tam veljajo čisto drugi zakoni in da velikokrat tja ne upa vstopiti niti policija. Ker veš, da je podkupljenih tudi večino policajev v mestu, si največkrat ne želiš srečati tudi njih. Kaj kmalu vidiš, da z zdravo mero pameti in previdnosti nimaš kaj skrbeti (no, mogoče je dobro imeti na svoji strani tudi tudi kanček sreče). Upoštevati moraš nekaj varnostnih predpisov in gre.

najina brazilija 463

Rio de Janeiro. Priznam, Rio te v trenutku osvoji. Mesto leži na idealni lokaciji, saj ga obkrožajo tropski zeleni grički, obliva pa Atlantski ocean. Carioce, prebivalci Ria, pravijo svojemu mestu kar Cidade maravilhosa – čudovito mesto, In to tudi je. Rio je seksi. Peščene plaže s palmami, sproščenost in eksotično vzdušje sta me takoj prepričala. Pa da vas ne bom dolgočasila  z vsemi podatki, kaj sva midva počela in videla, vam raje povem, kaj mi je bilo v Riu najbolj všeč!

Torej … česa (po moje) ne smete zamuditi, če ste v Riu :

– vzpona z gondolo na Pao de Acúcar (sladkorni stožec), saj je z vrha NEVERJETEN razgled…počakajte do sončnega zahoda za čudovite fotografje in romantičen razgled;
– na znameniti Ipanemi ali pa Copacabani zavijte v enega izmed nešteto lokalčkov, kjer morate obvezno naročiti kokosovo vodo, ki jo dobite postreženo kar iz sadeža samega ali pa si privoščite sveže stisnjeni sok iz tropskega sadja (moj najljubši je marakujin:);
-večernega srkanja caipirinhe – brazilske nacionalne pijače iz limete in cachaçe ter žive glasbe v enem izmed lokalov;
-nakupa vsaj enih znamenitih brazilskih havajank (domačini jih obožujejo), saj lahko izbirate med nešteto možnimi barvami, motivi in modeli…pa še poceni so:);
acai jagode – ker so super okusne, zdrave in sveže – lahko jih dobiš postrežene v obliki zmrznjenega pireja in se na koncu je kot sladoled… SLASTNO:);
-Robi pa bi verjtno dodal še njihove slastne stejke, ki so tako sočni in mehki, da se v ustih kar topijo:);
-sprehajanja po mestu…kar tako…da občutite ta nori brazilski utrip in se naužijete vsega luštnega!

cristo redentor 021Obvezen kokos za osvežitev – pa še naravni izotonik je:)kokos1rio de janeiro 019rioDSC_4212“Slavne” favele – strah in trepet turistov in premožnejših domačinovcristo redentor 0321rio de janeiro 098rio de janeiro 055rio de janeiro 051rio de janeiro 262Božanski razgled iz Sladkornega stožca na to res čudovito metropolo.rio de janeiro _375razgled-1rio de janeiro 1548_rio de janeiro 560Tudi nočni razgled je super in ga je vredno počakati.rio de janeiro 555rio de janeiro 554Acai jagode in znamenita caipirinha…njamsicristo redentor 058cristo redentor 074Seveda ne sme manjkati tudi obisk največje mestne  znamenitosti – simbol Ria, okoli 30 metrov visoki kip Kristusa Odrešenika (Cristo Redentor), ki  z razprtimi rokami bedi nad mestom…cristo redentor 250Nekaj fotografij je mojih, velikokrat pa sem se za fotoaparat kregala tudi z Robijem :).

Upam, da bo po tem branju tudi vam všeč to čudovito mesto, kmalu pa vam predstavim še kakšen košček Brazilije, ki sva ga obiskala na poti.