Po uživanju v modrini in nenavadnosti Kraterskega jezera v Oregonu (več si lahko preberete TUKAJ), naju je pot vodila naprej … proti obali Kalifornije. Vedela sem, da bova spet kmalu  v čisto drugem svetu. Prav tako nenavadnem in fascinantnem. Med najvišjimi drevesi na svetu. Med kalifornijski redwoodi.
Pred nekaj leti sva se sicer že sprehodila med tistimi OGROMNIMI sekvojami, ki jih ljudje pogosto zamenjujejo z redwoodi. Sequoia&Kings Canyon narodni park se lahko pohvali z General Sherman-om, ki je po obsegu največje živeče drevo na svetu. Ocenjujejo, da se v njegovem deblu skriva okoli 1487 kubičnih metrov lesa. Orjaške sekvoje rastejo le v notranjosti Kalifornije, v odročnem gorovju Sierre (v zaščitenih narodnih parkih kot je Sequoia NP in Yosemite NP). John Muir jih je oklical za ‘Nature’s forest masterpice‘. Naju so takrat  sekvoje povsem očarale in tako niti nisva kaj preveč pričakovala od Redwood-ov. Ker so bili na najini poti, sva se seveda odločila, da si jih ogledava.
Redwood narodni park, ob obali Kalifornije, pa je znan po NAJVIŠJIH drevesih na svetu. Čeprav so ta  starodavna drevesa v preteklosti pokrivala gozdove severno od ekvatorja, jih danes najdemo le še na Kitajskem in na severu Kalifornije. Obalni redwoodi se tako razprostirajo ob pacifiški obali med južnim Oregonom in Big Sur-om. Drevesa živijo približno 2500 let (kar si je kar težko predstavljati, kajne?) in se dvigajo 90 metrov visoko, najvišji redwood pa je leta 2006 meril kar 115 metrov. Svojo maksimalno višino dosežejo nekje v starosti med 300 do 700 let. Ko hodiš po gozdu in se oziraš proti nebu niti ne vidiš  vseh vrhov dreves, veš pa da si priča nečemu veličastnemu (če vas zanimajo fotografije, ki prikažejo veličastnost redwood-ov, si jih oglejte TUKAJ). Ko se izgubiš med  vsemi temi velikani, kar hitro pozabiš, da je v bližini Pacifiški ocean, na kar te te vsake toliko časa spomni megla, ki se z oceana dviguje nad vrhove dreves. Pokrajina je tako filmska, da v hipu pozabiš misel o tem, da si že videl sekvoje in da te redwoodi niti ne morejo prav veliko ganiti:). Sama sem vedno znova presenečena nad ameriškimi naravnimi lepotami in vsakokrat me pustijo v želji po več.
Najina pot med redwoode se je tako začela na severu Kalifornije, v Jedediah Smith Redwoods State Parku, kjer sva se zapeljala po 11 milj dolgi cesti z razgledi in se ves čas ob obali spuščala do mesta Eureka, od koder sva pot nadaljevala po znameniti cesti Highway 101, kjer je del poti speljan čez Humboldt Redwoods State Park in se znotraj parka pelješ po z redwood-i posejani razgledni Highway 101, ki se imenuje Avenue of the Giants. Zaključila pa sva v Redwood narodnem parku. Seveda se vse te lepote nacionalnih in državnih parkov težko naužiješ v enem dnevu, še posebej če se želiš odpraviti tudi na kakšen treking. Midva sva se vmes ustavljala v različnih kampih znotraj parkov in prespala med temi velikani. Vam povem, prav zanimiva izkušnja se je bilo zjutraj zbuditi med največjimi drevesi na svetu.

roadtrip_amerika_potovanja_usa_4roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_22roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_6roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_8roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_3roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_19roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_21roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_10roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_7roadtrip_amerika_potovanja_usa_2roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_11roadtrip_amerika_potovanja_usa_5roadtrip_amerika_potovanja_redwoodsroadtrip_amerika_potovanja_usa_1roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_2DSC_7092roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_12roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_18roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_17roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_4DSC_7023roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_15roadtrip_amerika_potovanja_redwoods_5Naslednjič pa vas popeljem vse do San Francisca!