Letošnje leto sva se odločila, da se končno vrneva v ZDA. Čeprav sva si pred tremi leti ogledala kar lep kos zahodne obale, naju je vleklo nazaj…. ker je pač tam res takooo lepo! Takrat sva z najetim avtom prečesala Kalifornijo, Arizono, pa tudi nekaj malega Utaha in Nevade. Letos sva se odločila, da se vrneva v Kalifornijo, ker bi jo bilo kar greh spustiti ven. Pokukala pa sva še v državo Washington, po dolgem prevozila Oregon in naredila ovinek vse tja do Nevade. Že pred tremi leti sva se odpravila tudi po narodnih parkih, kjer sva kampirala. Ker nama je bilo to zelo všeč, sva se letos osredotočila predvsem na obisk narodnih parkov in kampiranje. Šlo pa ni tudi brez večjih mest. In ravno zato je road trip po ZDA odlična izkušnja, ki ti da občutek svobode, saj se le usedeš v avto in se odpelješ po poti, ki te tisti trenutek najbolj premami… na poti pa te spremljajo filmski prizori, naravne lepote in fascinantna mesta – odlična kombinacija.  Pa seveda country glasba na vsakem koraku … brez tega ne gre:)!

V Walmartu sva se tako oborožila z opremo za kampiranje … torej šotor, stolčka, gorilnik in hladilno torbo. Ups, tudi steklenica vina je šla z nama:). Vse skupaj naju je prišlo ceneje kot če bi vse to vlačila od doma s seboj  na letalo, kjer bi morala verjetno doplačati za pretežko prtljago. Sva pa imela s seboj spalne vreče in še nekaj dodatnih pripomočkov za kampiranje, ki so se nama nabrali čez leta. Hej, pač rada kampirava… in ravno zato so ZDA odlična priložnost za to. Neokrnjena divja narava, trekingi, sanjski razgledi, umivanje v rekah,  večeri ob ognju, na palčkih pa marshmallowsi (penice)… in to je to! Najlepši trenutki! A o tem več naslednjič…

Seattle. Tam se je najina pot začela. Pristala sva v tem zanimivem pristaniškem mestu, ki leži v zvezni državi Washington, na severu ZDA, ob meji s Kanado. Saj veste, tam kjer se je ‘rodil’ grunge – glasbena zvrst, ki jo je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja seattleska skupina Nirvana naredila tako popularno. Pa Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains … hej, pa tudi Jimi Hendrix je iz Seattla – torej zelo rodovitno mesto na področju glasbe:).

+ Kacey Musgraves /Heart Of Gold

DSC_7343_3_napisDSC_5430_2

Poznate Starbucks kave? No, v Seattlu je bila leta 1912 odprta prva Starbucks kavarna, danes pa to kavarniško verigo najdete že po celem svetu. V Sloveniji žal ne. Se pa zdajle vsekakor ne bi branila ene jesenske pumpkin spice latte …Teh kavarn je v Seattlu zelo veliko in iz tukaj tudi izhaja tipična kavarniška kultura.

Seattle je znan tudi po znamenitem Pike Place Marketu, obnovljeni 100 let stari tržnici, kjer se prodajajo predvsem sveže ribe, cvetje, sadje in zelenjava ter ostali domači produkti okoliških kmetov. Vedno nabito polno, ribe frčijo po zraku, ker si jih prodajalci podajajo med seboj, povsod diši po kavi… Za resen obisk se morate odpraviti zelo zgodaj zjutraj, takrat se namreč odpravijo po nakupih domačini, saj je čez dan preveč turistov.

Vam je všeč nanizanka Grey’s Anatomy? Frasier? Twin Peaks? Vse se dogajajo v Seattlu in v teh nanizankah ponavadi vedno lahko opazite največjo znamenitost mesta – Space Needle. To slavno razgledno točko in simbol mesta obišče na leto do 8 milijonov ljudi. Midva se sicer tako hudih turistov nisva šla, saj bi naju celoten podvig kar drago prišel in sva zato raje odšla po Starbucks kavo in si Space Needle ogledala kar od spodaj. Potem iz tukaj, poleg Starbucka, izhaja še Boeing, Microsoft, Amazon …. znano, kajne? Presenetljivo mesto, kjer so ljudje navdušeni nad svojimi naravnimi lepotami, ki jih obkrožajo. Menda radi izkoristijo lepe sončne dneve za obisk okoliških narodnih parkov. Midva sva si izbrala kar Mount Rainier National Park, a o tem več v eni izmed naslednjih objav. Seattle ima izredno energijo, prehodila sva ga podolgem in počez, všeč nama je bil mestni pomol, kjer se ljudje zbirajo in družijo, ulični glasbeniki, fantastični večerni razgledi, dobra kava in prijazni ljudje.

Čeprav naj bi na tem območju velikokrat deževalo, sva midva imela srečo. Ko sva stopila z letala, je sicer lilo kot iz škafa, a ko sva se pripeljala do hotela, so naju že božali sončni žarki. In tako je tudi ostalo ves čas najinega obiska. V tem super mestu bi se lahko brez težav zadržala predolgo, a sonce je vabilo v naravo.

+ Pearl Jam/Yellow Ledbetter

 DSC_5600DSC_5534_2DSC_5640_1DSC_5633DSC_5566farmers marketDSC_5564DSC_55752DSC_5561_1DSC_55594DSC_5496DSC_5377DSC_5393DSC_54053DSC_5635DSC_5472DSC_5455_1DSC_5441_1DSC_5476DSC_5478DSC_5689En super lep dan vam želim!