‘Album Zate. je moderna, obsežnejša alternativa tradicionalnim dojenčkovim knjigam, kombinacija dnevnika in klasičnega albuma za shranjevanje fotografij. Brezčasno oblikovan za dokumentiranje nosečnosti, rojstva, najpomembnejših mejnikov dojenčkovega prvega leta, praznovanj, družinske tradicije in vseh malih trenutkov vmes, z veliko prostora za zapise in vstavljanje fotografij. Ustvarjen z mislijo, da ga bosta starša nekoč podarila svojemu otroku kot neprecenljivo darilo polno vtisov in spominov njihovih prvih let skupaj.’ 

Vabim vas k obisku nove spletne trgovine MELA, najdete pa nas tudi na instagramu pod imenom @mela_produkti in na facebook strani Mela.


Poleg v fotografijo sem zadnje leto in pol, svojo energijo usmerjala tudi v drugo, a vseeno nekoliko povezano smer – v razvoj in oblikovanje znamke Mela ter v izdelavo kvalitetnih, estetsko dovršenih izdelkov, namenjenim hrambi spominov. Med drugim tudi v razvoj dojenčkovega albuma. Idejo zanj sem dobila predvsem zaradi povpraševanja svojih strank po oblikovanju bolj personaliziranih fotoknjig, ki bi vključevale fotografije, za katere so najele moje storitve (nosečniško fotografiranje, fotografiranje novorojenčka, krst in rojstni dan) ter njihove fotografije iz osebnega arhiva, z dodatnimi pripisi njihovih osebnih misli, želj, citatov, letnicami, … Vedela sem tudi, da v Sloveniji primankuje dobrih fotoalbumov kot tudi dojenčkovih knjig v slovenskem jeziku, ki bi imele dovolj prostora za veliko fotografijin za pripise ter da bi poleg vsega še dobro zgledale. Tako je nastal dojenčkov album Zate, ki je nekakšna moderna alternativa tradicionalnim dojenčkovim albumom, kombinacija dnevnika in klasičnega albuma za shranjevanje fotografij (osnutek vsebine najdete TUKAJ).
Na pomoč k uresničevanju ideje mi je priskočil tudi partner Robi. Skupaj sva tako določila izgled albuma Zate, napisala vsebino, poiskala primerna bombažna platna za platnice, ki so mimogrede ročno delo, se povezala s tiskarji, naštudirala cel koncept znake Mela, pripravila slikovni material in oblikovala izgled spletne strani/trgovine. Robi je potem tudi poskrbel, da spletna stran deluje tako kot mora. V pripravi imava še nekaj produktov, tako da delo še zdaleč ni končano, se pa veseliva vseh nadaljnih projektov. V kolikor iščete idejo za kakšno unikatno darilo bodoči mamici oziroma si sami želite takšen album/dnevnik, saj ste v veselem pričakovanju, vas vabim, da obiščete spletno trgovino in poiščete več informacij o samem izdelku, se naročite na novice in dobite 10% popust ob vašem prvem naročilu. Seveda vabim tudi vse ostale, da obiščete spletno stran MELA. Dobrodošla je vsaka delitev strani, vsak komentar, všeček in pozdrav!


Kot etnologinja in kulturna antropologinja sem se že v času študija naučila o pomembnosti tradicije, medsebojnih vezeh in dediščini, kasneje pa sem kot fotografinja ugotovila kako pomembni so spomini in ohranitev le teh. V današnjem hitrem tempu življenja se premalo zavedamo o minljivosti trenutkov. Večino fotografij in s tem spominov hranimo na dokaj nezanesljivih medijih, kot so mobilne naprave in računalniki, izgubil se je pomen tiskanih fotografij, čar listanja albumov in obujanja spominov. Skozi svojo fotografsko pot sem opazila, da je vez med starši in otroki ena izmed najpomembnejših in najmočnejših vezi, ki si zasluži kvalitetne fotografije in brezčasne produkte, ki so dovolj estetski tudi, da bodo krasil dom in bodo nekoč postali družinska dediščina.